اصول مدیریت پرورش بلدرچین گوشتی و مولد

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ بلدرچین (کرک) یکی از کوچک‌ترین پرنده‌های حلال گوشت است که نام آن در قرآن کریم نیز آورده شده است.

از اوایل قرن بیستم پرورش و به گزینی بلدرچین در کشور ژاپن رونق ویژه‌ای یافت. پس از جنگ جهانی دوم سایر کشورهای آسیایی و اروپایی اقدام به پرورش این پرنده اهلی نمودند.

در حال‌حاضر غالباً در ایران، نژاد بلدرچین ژاپنی پرورش داده می‌شود. علاقه، آموزش کافی و شناخت بازار هدف قبل از اقدام به پرورش و نگهداری بلدرچین از اصول موفقیت در این عرصه می‌باشند.

جدول ۱- میزان مساحت موردنیاز دانخوری و آبخوری
(سانتی‌متر بهازای هر پرنده)
آبخوری دانخوری سن (روز)
1 1/3 10 – 1
1/3 2/5 20 – 10
1/5 3/5 20 به بعد
جدول ۲- میزان مساحت موردنیاز هر پرنده در سنین مختلف پرورش بلدرچین
بستر (سانتی‌متر مربع) | قفس (سانتی‌متر مربع) سن (هفته)
 40- 35 ـ 1
55 – 45 ـ 2
75 – 65 70 – 60 3
90 – 80 80 – 75 4
100 – 95 90 – 85 5
130 - 120 105 – 95 6
ـ 130 - 120 تخمگذاری

خصوصیات محل پرورش بلدرچین

با اینکه امکان پرورش بلدرچین به‌صورت خانگی با تأمین محل مناسب و تغذیه صحیح وجود داشته ولی در سطح صنعتی پرورش در سالن‌های بسته صورت می‌پذیرد.

در پرورش این پرنده به‌صورت گسترده باید انواع ساختمان‌ها و تجهیزات و امکانات مورد استفاده در پرورش طیور صنعتی فراهم گردند.

درصورت پرورش بر روی بستر، پوشال چوب با کیفیت و اندازه مناسب به‌عنوان بستر استفاده می‌شود.

علاوه بر این می‌توان این پرنده را به‌ویژه در دوره تخم گذاری جهت افزایش عملکرد در فنس‌های مخصوص بلدرچین پرورش داد.

مدیریت پرورش بلدرچین

پرورش بلدرچین به‌صورت پرورش بلدرچین گوشتی، تخم‌گذار خوراکی و مولد همراه با جوجه‌کشی هست که هرکدام از این روش‌ها به‌صورت مجزا یا ادغام شده در یک مجموعه امکان‌پذیر است.

بخش‌های دیگر این مقاله:
پرورش بلدرچین گوشتی
پرورش بلدرچین تخم‌گذار و مولد
اصول جوجه‌کشی در بلدرچین

محصولات بلدرچین

مقاومت بالای این پرنده به انواع بیماری‌ها و شرایط نامناسب مدیریتی باعث شده است که هیچ‌گونه واکسن یا آنتی‌بیوتیکی در طول دوره پرورش و در جیره غذایی آن استفاده نمی‌گردد.

به همین دلیل انتظار می‌رود گوشت و تخم این پرنده نسبت به سایر طیور سالم‌تر باشد.

همچنین به اعتقاد برخی طبع گرم و مواد مغذی موجود در گوشت بلدرچین، آن را به یک ماده غذایی دارویی تبدیل کرده است.

تخم بلدرچین غنی از اسیدهای چرب امگا ۳، انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی به‌ویژه فسفر بوده و دارای کلسترول ناچیزی است.


دکتر عباس‌علی قیصری (متخصص تغذیه طیور و دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی اصفهان)
مهندس رسول پیمانی (عضو گروه لمی شرکت آرین پژوه)