بایوسکیوریتی در مرغداری

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ هرچند واژه «بیوسکیوریتی» را بسیار می‌شنویم اما بیشتر وقت‌ها مفهوم آن را به درستی در نمی‌یابیم. بیوسکیوریتی یک سری کارهایی است که صاحبان مرغداری‌ها می‌باید برای محافظت از گله مرغ‌های خودشان در برابر بیماری‌ها از آنها آگاه باشند و آنها را انجام دهند.

بیوسکیوریتی چیست؟

بایوسکیوریتی کارهایی است که گسترش بیماری‌ها در گله‌های طیور را به کمترین می‌رسانند، و یا در صورت بروز بیماری، از پخش ارگانیزم عامل بیماری به بیرون از محوطه جلوگیری می‌کنند. این کارها می‌باید با اقدامات پیشگیری‌کننده عاقلانه و عملی به انجام برسند.

راه‌های رایج ورود عفونت‌ها

• در تماس قرار گرفتن با طیور بیمار، چه پرندگان وحشی یا خریداری مرغ‌هایی که مشخص نیست از کجا می‌آیند.

• آوردن مرغ‌های سالمی به مرغداری که از بیماری بهبود یافته‌اند، اما ناقل عامل بیماری (پاتوژن) هستند.

• کفش و لباس بازدیدکنندگان، یا کارگرانی که با مرغ‌ها در جایی دیگر تماس داشته‌اند.

• استفاده از وسایل و دستگاه‌های آلوده‌ای که از جایی به وام گرفته‌شده‌اند.

• جوندگان و پرندگان آزاد که به سالن‌ها و خوراک مرغ‌ها دسترسی دارند.

بیشتر بدانیم:

نظارت بر اجرای درست بایوسکیوریتی

خطر انسان‌ها برای مرغداری

نشانه‌های هشداردهنده را بشناسید

پی بردن زودهنگام به وجود بیماری، برای جلوگیری از انتشار بیماری بسیار اهمیت دارد. به تغییر رفتار عادی مرغ‌ها در خوردن خوراک و نوشیدن آب، نگاه کنید، و به نشانه‌ها و صدای تنفس و یا مشکلات تنفسی مرغ‌ها دقت کنید.

• افزایش ناگهانی تلفات.

• آب ریزش چشم و بینی.

• کم جان بودن مرغ‌ها، و بی‌اشتهایی.

• کاهش تولید تخم‌مرغ یا افزایش تخم‌مرغ‌هایی با پوسته نرم و نازک.

• تورم پیرامون چشم‌ها، گردن، و سر.

• بیرنگ شدن تاج، ریش و پاها

• لرزش، سستی و یا افتادگی بال‌ها و چرخش سر و گردن

امنیت زیستی مرغداری

کارهای پیشگیری‌کننده بیماری در مرغداری

به سبب قدرت نابودکننده‌ای که بیماری‌های مسری طیور دارند و می‌توانند به صنعت ما وارد کنند، از مرغداران خواسته می‌شود نکات زیر را رعایت کنند:

• جلو پرندگان وحشی به ویژه مرغابی‌های وحشی را بگیرید که تماسی با مرغداری پیدا نکنند.

• از کارکنان مرغداری بخواهید از رفتن به بازار مرغ، و خرید مرغ‌هایی که منشأ مرغداری آنها مشخص نیست خودداری کنند. این مرغ‌ها ممکن است ظاهر سالم داشته باشند اما ناقل بیماری باشند.

• هنگام ورود به سالن مرغداری، کارکنان می‌باید چکمه ضدعفونی شده و لباس پاکیزه نیالوده بر تن داشته باشند.

• دستگاه‌ها، وسایل، و خودروهای مرغداری را برای استفاده در اختیار دیگر مرغداری‌ها قرار ندهید، و از دیگران نیز قرض نگیرید. اگر چنین می‌کنید، همه‌چیز را پیش از ورود به مرغداری ضدعفونی کنید.

فراهم کردن تهویه مناسب، آب نوشیدنی پاکیزه، خوراک سالم و مناسب، همراه با محیط زیست سالم، از نکات اصلی بیوسکیوریتی به شمار می‌روند. کارکنان مرغداری‌ها نیز می‌باید برای اطمینان از سلامتیشان، به موقع check up شوند.

می توانید با رعایت کامل بیوسکیوریتی، و افزودن مستمر پروبایوتیک «پروتکسین» به خوراک یا آب نوشیدنی مرغ‌هایتان آنها را بیمه نمایید.

نویسنده: Casey w. Ritz دکتر _ استاد بخش علوم طیور، دانشگاه جورجیا (آمریکا 2017)

منبع: نیکوتک