ببر بنگال در مشهد

به گزارش «سرویس حیات وحش» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ به نقل از تابناک؛ مشاهده یک توله ببر آزاد و سرگردان در خیابان‌های مشهد که حدود یک هفته پیش از طریق شبکه‌های اجتماعی از آن پرده‌برداری شد، بار دیگر قصه نه‌چندان قدیمی مشاهده حیوانات وحشی در کوچه‌ها و خیابان‌های این شهر را بر سر زبان‌ها انداخت؛ حیواناتی که گرچه جایشان در طبیعت یا دست‌کم باغ‌وحش است، اما ظاهراً در خانه‌ها نگهداری می‌شوند و هرازگاه به دلیل اهمال‌کاری صاحب‌خانه راهی کوچه و خیابان شده و سایه ترس و حیرت را بر سر شهروندان می‌اندازند.

به گزارش جام‌جم، اولین بار اواخر آذرماه سال 90 بود که خبر مشاهده چند حیوان وحشی در خیابان‌های تهران رسانه‌ای شد و موجی از ترس و هیجان و حیرت را برانگیخت؛ ابتدا یک قلاده بچه شیر در مناطق شهری شمال‌شرق تهران (حوالی خیابان هنگام)، روز بعد؛ پیدا شدن یک روباه در خیابان ری و همان روز پیدا شدن جنازه یک شیر نابالغ دیگر در غرب تهران و چند روز پس از آن هم مشاهده یک شیر نابالغ دیگر در جنگل‌های لویزان واقع در شمال‌شرق تهران و تلاش چند تیم آتش‌نشانی تهران برای به دام انداختنش.

آخرش هم به درستی مشخص نشد، شیرها، روباه‌ها و میمون‌ها از کجا به خیابان‌های شهر راه پیدا کردند؛ یک بار گفته شد مالک شخصی داشته‌اند، بار دیگر اعلام شد مساله به موضوع قاچاق گربه‌سانان توسط قاچاقچیان از مرزهای شرقی کشور برمی‌گردد که در سال‌های اخیر رواج یافته است و اظهارنظر سوم هم برمی‌گشت به رئیس انجمن حمایت از حیوانات که در گفت‌وگویی پرده از پشت صحنه خرید و فروش‌های باغ‌وحش پارک ارم طی سال‌های اخیر برداشت و این داستان را مربوط به فروش شیرهای باغ‌وحش ارم در سال‌های اخیر دانست؛ گرچه بسرعت با تکذیب مسئولان باغ‌وحش تهران مواجه شد.

حضور آزادانه حیوانات وحشی در مشهد پس از تهران

اما یک سال بعد (اول تیرماه سال 91) و زمانی که ماجرای حیات‌وحش خیابانی تهران رو به فراموشی بود، به یک‌باره خبر پیدا شدن چند توله شیر و توله خرس در یکی از مناطق مسکونی مشهد خبرساز شد؛ ابتدا دو توله خرس و کمتر از یک ساعت بعد یک، دو و در نهایت چهار توله شیر در خیابان هنرستان این شهر مشاهده و توسط سازمان آتش‌نشانی جمع‌آوری و تحویل محیط زیست و سپس باغ‌وحش مشهد شد.

این بار هم به‌درستی مشخص نشد دلیل و مسبب رژه این حیوانات در کوچه خیابان‌های شهر چه کسی بوده، گرچه مسئول باغ‌وحش مشهد آنها را متعلق به این مجموعه دانست و محیط زیست هم بحث نگهداری در خارج از باغ‌وحش به منظور قاچاق حیوانات را منتفی اعلام کرد.

حالا پس از چهار سال دوباره چرخیدن یک توله ببر بنگالی بدون قلاده در خیابان‌های مشهد خبرساز شده و سوال ایجاد شده که در این شهر چه خبر است و آیا این حیوانات از حیات‌وحش مشهد می‌گریزند یا از خانه‌های مردم این شهر؟

گرچه این‌بار مدیر باغ‌وحش مشهد هرگونه ارتباطی میان این توله ببر و مجموعه تحت نظارتش را تکذیب کرده و به جام‌جم می‌گوید: این توله ببر متعلق به مجموعه باغ‌وحش مشهد نیست.

محسن طیرانی می‌افزاید: برخی رسانه‌ها مدعی شده‌اند که باغ‌وحش مشهد این حیوانات را به قاچاقچیان می‌فروشد، در حالی که ما نیازی به پول فروش این حیوانات نداشته و سابقه مثبت خود را برای این پول ناچیز به خطر نمی‌اندازیم.

خیلی مکان‌ها را سراغ داریم که شیر و ببر نگهداری می‌کنند!

وی یادآوری می‌کند که ما خود خیلی از مکان‌ها را در مشهد می‌شناسیم که در آنجا شیر و ببر را به صورت غیرقانونی و بدون مجوز نگهداری می‌کنند، بدون آن‌که به این موضوع رسیدگی شود.

طیرانی معتقد است که توله ببر مشاهده شده اخیر نیز، جزو یکی از بسیار حیوانات قاچاق بوده است که به چشم مردم و مسئولان آمده است.

مدیر باغ‌وحش مشهد این را هم می‌گوید که اگر برای دستگیری قاچاقچی این حیوانات با سایر نهادها ازجمله محیط زیست همکاری کند، اولین فردی که مورد اتهام واقع شده و حتی تهدید می‌شود خودش است؛ مثل دو مورد قبلی که برایش اتفاق افتاده و به‌خاطر همکاری با محیط زیست برای دستگیری قاچاقچی یک پلنگ و سپس یک آهو، همچنان خود و خانواده‌اش مورد تهدید قرار می‌گیرند.

خبرگزاری تسنیم نقل می‌کند، در حال حاضر به جز باغ‌وحش تهران که از دو ببر بنگال بالغ نگهداری می کند، در حال حاضر، باغ‌وحش وکیل‌آباد مشهد تنها باغ‌وحشی است که تعداد قابل توجهی ببر را نگهداری و تکثیر کرده و حتی پس از جفت کردن آنها با شیرهای آفریقایی، توله‌هایی دورگه تحت عنوان تایگون تولید می‌کند، اقدامی که در باغ‌وحش‌های استاندارد جهان ممنوع است چرا که این گربه‌سانان دورگه به گفته کارشناسان حیات‌وحش از مشکلات ژنتیکی و بیماری‌های متعددی رنج می برند، اغلب عمر کوتاهی داشته و نابارورند.

اما ابوالفضل شعبانی، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم می‌گوید: من و همکارانم این فیلم را بارها مورد بازبینی قرار داده ایم و با توجه به پلاک خودروی پارک شده و لهجه فیلمبردار، وقوع این فیلم را در استان خراسان رضوی، بسیار بعید می دانیم.

وی ادامه می دهد: با این‌حال، از پلیس فتا درخواست کرده‌ایم این فیلم را مورد بررسی قرار داده و اطلاعات مورد نیاز از جمله محل فیلمبرداری و منبع انتشار این فیلم را در اختیار اداره حفاظت محیط زیست استان قرار دهند که به احتمال قوی نتیجه طی ساعات آینده مشخص و به رسانه ها اعلام خواهد شد.

تخلف را اعلام کنند، پیگیری می‌کنیم!

در همین حال محمد عرفانی، معاون نظارت و پایش سازمان محیط زیست مشهد از برخورد این اداره با متخلف یا متخلفان در صورت مشاهده هرگونه تخلفی درخصوص نگهداری غیرقانونی حیوانات خبر داده و به جام‌جم می‌گوید: ما شخصی که فیلم موردنظر را ضبط و در فضای مجازی منتشر کرده، شناسایی کرده‌ایم و موضوع در دست بررسی است.

در هر روی گرچه این‌بار هم مثل دفعات گذشته شاید دلیل روشن و قابل قبولی درباره این ماجرا اعلام نشود، اما یک زنگ خطر به صدا درآمده که باید مورد توجه مسئولان کشوری قرار گیرد و آن این‌که آیا قاچاق گربه‌سانان در کشور، افزایش یافته است؟