اهمیت منیزیم در دام

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ یکی از عناصر بسیار مهم در تغذیه گاو شیری، منیزیوم و کاتیون مهم داخل سلولی است و عامل کمکی (کوفاکتور) ضروری برای واکنش‌های حیاتی آنزیمی در مسیرهای متابولیکی اصلی می‌باشد.

به‌طور طبیعی غلظت منیزیم پلاسما بین 1.8 تا 2.4 میلی‌گرم در هر دسی‌لیتر (0.75 تا 1 میلی‌مول در لیتر) است. حفظ غلظت طبیعی منیزیم، به جذب آن از جیره غذایی بستگی دارد. منیزیم به سادگی از دیواره روده باریک گوساله‌های جوان و بره‌ها جذب می‌گردد.

با توسعه شکمبه و نگاری این اعضا، قسمت اصلی و شاید تنها مکان جهت جذب خالص منیزیم هستند، جذب منیزیم از شکمبه وابسته به غلظت منیزیم محلول در مایع شکمبه و انسجام در مکانیسم انتقال منیزیم می‌باشد، که یک فرآیند انتقال فعال وابسته به سدیم است.

بیشتر بدانیم:
نفخ در دام
گزینه های تامین متیونین
بلوس کلسیمی و منیزمی فیورتریت پلاس

عوامل موثر در مقدار منیزیم محلول در شکمبه

مقدار منیزیم جیره، علوفه‌ای با منیزیم کم و مصرف ناکافی مکمل منیزیم، باعث کاهش غلظت منیزیم محلول در مایع شکمبه خواهد شد.

PH مایع شکمبه؛ با افزایش PH به بالای 6.5، محلولیت منیزیم به‌شدت کم می‌شود. وقتی به گاوها جیره‌های پر از غلات خورانده شود، PH مایع شکمبه به زیر 6.5 آمده و باعث افزایش محلولیت منیزیم و قابلیت دسترسی آن خواهد شد.

از عوامل موثر در انتقال فعال منیزیم از دیواره شکمبه؛ نسبت سدیم به پتاسیم جیره غذایی دام و سرعت عبور منیزیم از شکمبه می‌باشد. PTH سبب افزایش بازجذب کلیوی منیزیم گشته، بنابراین کلیه‌ها منیزیم کمتری دفع می‌کنند و این امر باعث بالا رفتن منیزیم خون در زمان وقوع تب شیر می‌شود.

اگر منیزیم جیره کافی نباشد یا جذب شکمبه‌ای منیزیم دچار آسیب شده و درست عمل نکند، منیزیم کافی جذب خون نخواهد شد، تا به آستانه طبیعی بازجذب کلیوی منیزیم برسد.

حدود 70درصد از منیزیم بدن در استخوان‌ها جای دارد و تقریباً تمامی توازن منیزیم در بافت نرم انجام می‌پذیرد. منیزیم به همراه کلسیم باعث حفظ تمامیت غشا سلولی شده، ازین‌رو در عملکرد عضله قلبی، عضله اسکلتی و بافت عصبی نقش بسیار مهم و حیاتی دارد. علاوه بر این منیزیم نقش بسیار مهمی در هوموستازس کلسیم نیز دارد. مبانی فیزیولوژیکی دقیقی نیز در رابطه با نقش حفاظتی منیزیم در برابر تب شیر عنوان شده است.

منیزیم نقش بسیار مهمی در آزادسازی هورمون پاراتیروئید و تولید ویتامین D3 دارد. کمبود منیزیم (هیپو منیزیم) باعث می‌شود که کلیه و استخوان پاسخ‌دهی کمتری به PTH دهند. دفع کلیوی منیزیم در گاوهای غیر آبستن و غیرشیرده، که با جیره‌های حاوی سطح بالای منیزیم تغذیه شده‌اند، در مقایسه با گاوهای تغذیه با سطوح پایین منیزیم، کمتر است.

مقاله کامل را مطالعه فرمایید: دوره انتقال گاوهای شیری