دررفتگی کشکک زانوی سگ

به گزارش «سرویس حیوانات خانگی» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ دررفتگی کشکک زانوی سگ (patella luxation) زمانی اتفاق می‌افتد که کشکک زانو از جای طبیعی و اصلی خود خارج می‌شود. کشکک زانو در حالت عادی در یک شیار غضروفی در انتهای استخوان ران نشانده شده است. این بیماری هنگامی ایجاد می‌شود که کشکک، که دارای سه بخش است – استخوان ران (استخوان ران)، پاتلا (کشکک) و درشت نی – به درستی شکل نگرفته باشد که باعث لنگش در پا و یا راه رفتن غیرطبیعی می‌شود.

در سگ‌ها کشکک زانو به صورت بادامی شکل است و وظیفه آن کمک به حرکت و کشش زانو است. کشکک، متصل به تاندون ماهیچه چهار سر ران است که این ماهیچه نیز متصل به استخوان درشت‌نی ران است. زمانی که این ماهیچه منقبض می‌شود، تاندون و کشکک زانو را می‌کشد که در نتیجه باعث به نرمی منبسط شدن دوباره آن می‌شود.

بنابراین به حالتی که در آن کشکک زانو به دلیل انبساط و انقباض از شیار طبیعی خود خارج شود، دررفتگی استخوان کشکک زانو گفته می‌شود.

علل دررفتگی کشکک زانو سگ

ممکن است علل دررفتگی کشکک زانو سگ مادرزادی، ژنتیکی و یا جراحتی باشد.

از جمله نژادهای کوچکی که مستعد ابتلا به این بیماری هستند می‌توان به پودل مینیاتوری، پودل عروسکی، مالتیز، جک راسل تریر، یورکشایر تریر، پامرانین، پکینز، شی هواهوا، کاوالیر کینگ چارلز اسپانیل، پاپیلون و تریر بوستونی اشاره کرد.

و در نژاد‌های بزرگ نیز می‌توان لابرادور رتریور، گولدن رتریور، آکیتا، مالاموت، باکسر، ‌هاسکی و سنت برنارد، را ذکر کرد.

اما جدا از استعداد‌های نژادی در ابتلای به این بیماری، اگر سگی در سیستم بدنی خود دچار اشکالاتی، مثل نداشتن زاویه مناسب در ران و زانو، باشد نیز می‌توان انتظار بروز دررفتگی کشکک زانو را داشت!

بیشتر بدانیم:
آشنایی با بیماری‌های عضلانی- اسکلتی در سگ‌ها
معرفی 10 گیاه دارویی برای تسکین درد در سگ
درمان موقتی کوفتگی و مو برداشتگی استخوان سگ

تشخیص دررفتگی کشکک زانو سگ

معمولاً این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده می‌شود. علایم اولیه شامل لنگیدن‌های گاه به گاه، لی‌لی کردن‌های مقطعی، قطع شدن ناگهانی اتکاع پای مجروح، حالت غیرعادی نشستن به طوری که زانو به طرف خارج قرار گیرد است.

همه این علایم به صورت مقطعی هستند و گاه به گاه پدیدار می‌شوند. در برخی مورد‌های مزمن، این بیماری می‌تواند منجر به فرسایش غضروف استخوان ران در نتیجه اصطکاک مداوم شود و سرانجام تبدیل به آرتروز شود. که در این حالت معمولاً درد شدیدی نیز وجود دارد و لنگش سگ جدی‌تر و دایمی‌تر می‌شود.

انواع درجه بندی دررفتگی کشکک زانو سگ

این بیماری دارای ۳ نوع درجه‌بندی می‌باشد:

درجه ۱‌ (grade1): مرحله اول این عارضه است بطوری‌که هنگام معاینه با دست می‌توان کشکک زانو را در شیار مفصلی زانو جا انداخت و نیاز به جراحی ندارد.

درجه ۲ (grade2): مرحله دوم عارضه بطوری‌که کشکک را هنگام معاینه می‌توان با دست جا انداخت اما بهتر است برای درمان قطعی جراحی انجام شود.

درجه ۳ (grade3): کشکک کاملاً از شیار مفصلی خارج شده و تنها راه درمان جراحی است.

برای درمان دررفتگی کشکک زانو سگ در دامپزشکی و جراحی، ابتدا از امکانات و تجهیزات دامپزشکی مورد نظر خود اطمینان کسب کنید، زیرا این عمل بسیار حائز اهمیت و حساس می‌باشد.

منبع: بیمارستان دامپزشکی درین