مراقبت از دندان در جوندگان

به گزارش «سرویس حیوانات خانگی» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ بهداشت و مراقبت دندان در جوندگان از اهمیت خاصی برخوردار است. این اهمیت زمانی ارزش می‌یابد که بدانید اصل کلمه Rodent (جونده) معادل Rodere (ساییده شدن دندان در لاتین)می‌باشد.

همانطور که می‌دانید جوندگانی که امروزه در کشورمان بیشتر نگهداری می‌کنیم شامل همستر، موش، جربیل و خوکچه هندی می‌باشند. البته عده‌ای خرگوش را هم جزو این دسته می‌دانند.

برای بررسی شرایط مناسب بهداشتی دهان و دندان ابتدا باید شرایط طبیعی آنرا بدانیم تا در هنگام بیماری امکان تشخیص را داشته باشیم.

حتماً اگر همستر یا جونده دیگری نگه می‌دارید به زرد-نارنجی بودن حتی گاهی رنگ قهوه‌ای دندان‌های آن توجه کرده‌اید. این نکته را به خاطر داشته باشید که دندان حیوان شما کاملاً سالم است زیرا رنگ دندان غیر سفید آن به علت وجود آهن در مینای دندان می‌باشد.

رشد دندانی نیز از نکات جالب جونده‌ها می‌باشد. این رشد در تمام طول زندگی ادامه دارد که در اصطلاح دندانپزشکی به آن open root می‌گویند. شاید تعجب کنید اگر بدانید دندان همستر در طول سال تا ۵ اینچ رشد می‌کند!!!  

بیشتر بدانیم:

آموزش نگهداری از همستر

نکاتی مهم در نگهداری خرگوش‌ها

بی‌رحم‌ترین مادران در میان حیوانات

شما می‌توانید برای جلوگیری از رشد بی‌رویه دندان‌ها به حیوانتان کمک کنید. این کمک می‌تواند از طریق گذاشتن تکه چوب، اسباب‌بازی‌های مناسب و … باشد.

توجه کنید این وسایل حاوی رنگ‌های غیرمجاز و فلزات مضر نباشد. از بیسکوییت سفت سگ هم می‌توانید برای اینکار استفاده کنید.

اگر اسباب‌بازی به حیوان خود داده‌اید همیشه چک کنید تا تکه‌های وسیله در گلوی آن گیر نکند.

اگر مایل به استفاده از چوب درخت هستید به این نکته توجه کنید که حتماً چوب تمییز باشد سمپاشی نشده باشد. ضمناً همانطور که میدانید چوب درختان سدر، گیلاس، هلو، زردآلو سمی‌اند.

مسلماً اگر موارد بالا را رعایت نکنید حیوان شما با مشکل جدی لثه و … مواجه می‌شود. دندان رشد زیاد می‌کند و به اصطلاح Tusk(دندان گرازی)می‌شود.

در مواقع شدید دیده شده است که دندان به صورت حیوان نیز نفوذ کرده است.

در صورت رشد بیش از حد دندان مراجعه به دامپزشک برای  کوتاه کردنش الزامی‌ست. اصولاً مراجعات روتین جوندگان به کلینیک‌های دامپزشکی برای همین امر است.

سعی کنید هر ۶ تا ۸ ماه حتماً برای چک کردن نزد دامپزشک معالج بروید. این نکته را به یاد داشته باشید که بهترین دارو پیشگیری است.

منبع: سایت دامپزشکان - مرکز علمی آموزشی خبری دامپزشکی