درجه بندی شیر خام بر اساس میکروب های موجود در آن

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ میکروب‌های موجود در شیر درجه مرغوبیت شیر را تعیین می‌کنند.

١- شیر خام ممتاز:

شیری که میانگین میکروب‌های موجود در آن در هر میلی‌لیتر کمتر از ۱۰۰۰۰ باشد.

۲- شیر خام درجه یک:

شیری که میانگین میکروب‌های موجود در آن در هر میلی‌لیتر بین ۱۰هزار تا پنجاه هزار است.

۳- شیر خام درجه دو:

شیری که میانگین میکروب‌های موجود در آن در هر میلی‌لیتر بین پنجاه هزار تا یک میلیون است.

4- شیر خام درجه سه:

شیری است که میانگین میکروب‌های موجود در آن در هر میلی‌لیتر بین یک میلیون تا سه میلیون است.

اکثر میکروب‌های موجود در محیط وقتی وارد شیر می‌شوند با تولید اسید از کیفیت شیر کاسته و بو و مزه آن را تغییر می‌دهند لذا جهت تولید شیر ممتاز و مرغوب باید با رعایت اصول بهداشتی مربوط به نگهداری، تغذیه، دوشش گاو شیری، از آلوده شدن شیر با میکروب‌های مذکور جلوگیری نمود.

بیشتر بدانیم:
شیوه کنترل مگس ها در دامداری
ابزارهایی برای حفظ سلامت پستان گاو

الف) آلودگی مستقیم از طریق میکروب‌های موجود در دام بیمار و ورم پستان:

در صورتی‌که از طریق خون به بافت پستان حمله کرده و شیر تولیدشده را در پستان آلوده می‌کنند، مانند میکروب‌های تب مالت، سل و غیره و نیز درصورت صدمه و آسیب از خارج به بافت پستان و ایجاد تورم، میکروب‌ها وارد بافت پستان شده و آن را آلوده می‌کنند.

ب) آلودگی غیرمستقیم شیر خام از طریق محیط:

1- جایگاه غیربهداشتی دام.

۲- تغذیه دام با علوفه آلوده.

3- عدم شستشو و ضدعفونی دست شیردوش و کارگران دامداری قبل از شیردوشی.

4- عدم پاک‌سازی و شستشوی گاو شیری قبل از شیردوش.

5- عدم مبارزه با حشرات و مگس‌ها در دامداری.

6- ضدعفونی کردن پستان پس از دوشیدن شیر.

۷- عدم شستشوی دستگاه‌های شیردوش به روش صحیح و اصول.

8- استفاده از ظروف و سطل‌های آلوده و غیربهداشتی

جدول ۲- تعداد سلول‌های میکروبی موجود در شیر در سطوح مختلف بهداشت دام
سطح بهداشت دام تعداد سلول‌های میکروبی موجود در شیر
(در یک میلی‌لیتر)
سطح پستان و بدن دام کثیف است 950 – 350
سطح پستان کثیف است 250 – 500
پستان قبل از شیردوشی توسط آب گرم شستشو داده شده 4 – 2
پستان قبل از شیردوشی توسط آب گرم و ماده ضدعفونی‌کننده شستشو داده شده 1/5

برای مطالعه کامل مقاله کلیک کنید:
میکروبیولوژی شیر و کاهش بار میکروبی آن