استرس حرارتی در مرغداری‌ها

استرس گرمایی در مرغداری‌ها (بخش اول)

سودمندی‌های جریان سریع هوا در بالای سر جوجه‌ها

جریان سریع هوا اصولاً برای سبک کردن استرس گرمایی برقرار می‌شود. در سالن‌هایی که تراکم مرغ‌ها بالا نیست، بکوشید که دمای هوایی که از ورودی هوا در بالای سر مرغ‌ها جریان می‌یابد هرچه نزدیک‌تر به دمای هوا و رطوبت هوای بیرون سالن باشد.

تأثیر جریان سریع هوا اینها هستند:

• جریان سریع هوا مرز لایه هوای داغ بالای سر مرغ‌ها را می‌شکند. این، برای مرغ‌هایی که با تراکم، یا نزدیک به اوج تراکم، به سر می‌برند مهم است.

• هوای مرطوب را از پیرامون مرغ‌ها بیرون می‌راند و نفس‌نفس زدن مرغ را مؤثرتر می‌سازد.

• به مرغ‌ها احساس خنکی می‌دهد، احساسی که از خنک واقعی هوای سالن خنک‌تر است.

چه سرعتی برای جریان هوا در بالای سر مرغ‌ها پیشنهاد می‌شود؟

• مدیران گله‌های گوشتی باید 1 متر تا 3 متر در ثانیه در برابر هوای داغ را هدف خودشان بدانند.

• در گله‌های بدون تراکم، مانند مرغداری‌های مادر، و پولت‌ها، هدف باید 7/0 کمتر در ثانیه باشد.

حداکثر میزان تهویه (متر مکعب/ساعت هر 1000 مرغ)

وزن زنده (کیلوگرم) مرغ گوشتی (1000) بوقلمون (1000) مرغ تخمگذار (1000)
2 9/700 مترمکعب در ساعت 9/700 مترمکعب در ساعت 9/000 مترمکعب در ساعت
2/5 11/500 11/500 10/800
3 13/000 13/000 12/250
5   19/000  
10   32/400  

آیا رها کردن سیستم تهویه، که همه‌ی شب با بیشترین ظرفیت خود کار کند، سودمند است؟

• اگر یک شب گرم به دنبال یک روز داغ پیش بیاید، کار کردن دستگاه تهویه در طول شب می‌تواند به کاهش دمای کانونی بدن کمک کند و روز پس از آن هم درصد تلفات را کاهش دهد.

بیشتر بدانیم:

استرس گرمایی مرز اقتصادی صنعت مرغداری

بررسی تهویه مورد نیاز در مرغداری

نقش پروبایوتیک‌ها در صنعت مرغداری

کیفیت هوای شبانه در مرغداری

آیا آب خنک استرس گرمایی را کاهش می‌دهد؟

هنگامی که مرغ‌ها دم می‌زنند آب بدن آنها از شش‌ها دفع می‌شود، بنابراین برای جبران کم آبی بدن می‌باید آب بیشتری بنوشند. خنکی آب، نوشیدن آب را تشویق می‌کند، دمای بدن را کاهش می‌دهد، و از تلفات می‌کاهد.

آیا تغییرات جیره مؤثر است؟

هنگامی که از مصرف خوراک به سبب گرمای هوا کاسته شود، تنظیم جیره می‌تواند به تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن مرغ کمک کند. حرارت ناشی از هضم پروتئین دمای بیشتری از هضم چربی و کربوهیدرات‌ها پدید می‌آورد. بنابراین برای بدست آوردن انرژی درست، نسبت پروتئین در جیره، اهمیت دارد. سطح ویتامین‌ها و مواد معدنی نیز می‌باید اصلاح شوند.

آیا به حرکت واداشتن گله سبب کاستن از استرس گرمایی می‌شود؟

• هدف از به راه انداختن گله این است که با جا به جا شدن مرغ‌ها هوای گرمی که زیر بدن مرغ‌ها انباشته شده است رها شود.

اگر اینکار پیش از این که نشانه‌های استرس گرمایی آشکار شوند، می‌تواند سودمند باشد.

• باید مواظب رفتار مرغ‌ها در این کار بود. اگر مرغ‌ها بسیار ساکت باشند و از کارگری که می‌خواهد آنها را به حرکت وادار کند دور نشوند و یا سرشان افتاده باشد، شاید بهتر باشد دست از حرکت گله بکشیم.

آیا به هنگام خلوت کردن گله خطر استرس گرمایی شدیدتر می‌شود؟

• به هنگام داغی هوا، همراه با رطوبت، خلوت کردن مرغ‌ها مانند یک تهدید به مرغ‌ها استرس وارد می‌کند.

• گرفتن مرغ‌ها، سوار کامیون کردن و نقل و انتقال آنها خطر استرس گرمایی را افزایش می‌دهد.

برای گرفتن مرغ‌ها چه نکاتی باید رعایت شوند؟

• هر روشی که برای گرفتن مرغ‌ها به کار برده می‌شود مهم است که اینکار در کوتاه‌ترین مدت ممکن انجام شود و آسایش مرغ‌ها در نظر گرفته شود.

• بهتر است اینکار در خنک‌ترین ساعات روز انجام بگیرد.

• باید یک نفر به عنوان رهبر تیم و هماهنگ‌کننده آن برگزیده شود و هرگاه لازم باشد گرفتن مرغ‌ها را متوقف کند.

• به هنگام گرفتن مرغ‌ها بهتر است پنکه‌های اضافی به کار بیافتند.

• برای مرغ‌های برجای مانده باید مرتباً آب فراهم باشد و هر چندگاه یک بار آبخوری‌ها پایین آورده شوند.

• به هنگام گرفتن مرغ‌ها نور کافی باید در سالن برقرار باشد.

چه هنگام سیستم هشداردهی مورد نیاز است؟

• به هنگام از کار افتادن سیستم تهویه، داشتن سیستم هشداردهی باید وجود داشته باشد.

• باید دستگاه‌های جانشین اضافی برای استفاده، اگر سیستم تهویه به خوبی کار نکند، فراهم باشد.

• پیامد از کار افتادن دستگاه تهویه بالا رفتن دمای سالن و خطر استرس گرمایی است.

• دستگاه‌های اضطراری برای جلوگیری از بالا رفتن دمای هوا باید طراحی و فراهم باشند.

• داشتن دستگاهی که اگر سیستم تهویه از کار بیافتد به طور خودکار شروع به کار کند ضروری است.

آموزش کارکنان تا چه اندازه مهم است؟

• نمی‌توان جدی‌تر از این گفت که مرغ‌هایی که زیر مسؤولیت آنها قرار دارند اگر مدیریت و نگهداری در سطح خوبی برقرار نباشد دچار استرس خواهند شد.

• قوانین انگلستان، از مدیران مرغداری‌ها می‌خواهد که به کارکنانی که مواظب آسایش مرغ‌ها هستند دستورالعمل و راهنمایی کافی برای رعایت آسایش مرغ‌ها داده شود.

• بنابراین کارکنان می‌باید با شرایط آسایش مرغ‌ها آشنا باشند، به ویژه در زمینه تهویه و دمای سالن.

به کوتاهی:

• تهویه کافی، به نسبت جمعیت مرغ‌های سالن برقرار کنید.

• سیستم جریان هوای سریع را بالای سر مرغ‌ها داشته باشد.

• رطوبت بالا احتمال استرس گرمایی در هوای گرم را افزایش می‌دهد.

• اگر شدنی است، از تراکم مرغ‌ها بکاهید.

• مرتباً سیستم هشداردهی و دستگاه تهویه جانشین را آزمایش کنید.

• نقشه جانشین برای شرایط اضطراری را تهیه نمایید به گونه‌ای که هرکس از نقش خود آگاه باشد. اطمینان یابید که یک نفر برای رهبری در شرایط اضطراری تصمیم گیرنده باشد.

منبع: نیکوتک