سالمونلا در مرغداری ها را چگونه کنترل کنیم

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ پایه کنترل بیماری سالمونلا در مرغداری‌ها جلوگیری از ورود این باکتری‌ها به درون مرغداری، و پیشگیری از گسترش آن میان گله است.

از ورود سالمونلا به مرغداری جلوگیری کنید!

جوجه‌هایی که از هچری به مرغداری می‌رسند باید آلوده به باکتری سالمونلا نباشند.

• هچری می‌باید امکانات مناسب و کافی برای کنترل بیماری سالمونلا، و نظارت بر آن را داشته باشد.

• هنگامی که جوجه‌ها به مرغداری می‌رسند، می‌توان نمونه‌هایی از:

- پوشش کف کارتن انتقال جوجه‌ها،

- از کف خود کارتن انتقال جوجه‌ها، به‌وسیله سوآب 

- لاشه جوجه‌هایی که در راه انتقال جوجه‌ها تلف شده‌اند،

بگیریم آنها را برای پی بردن به وضع آلودگی جوجه‌ها، به آزمایشگاه بفرستیم. کشت دادن این نمونه‌ها به شما نشان می‌دهد که جوجه‌ها آلودگی را از هچری با خود آورده‌اند یا نه!

از گسترش آلودگی جلوگیری کنید!

1ـ کارهای نظارتی

گله می‌باید مرتباً برای پی بردن به آلودگی احتمالی به سالمونلا، سرکشی شود.

نمونه برای کشت دادن آلودگی احتمالی باید از:

• بستر سالن

• فضله 

• از کف چکمه کارگران با سوآب 

• گرد و غبار سالن 

گرفته و به آزمایشگاه فرستاده شود.

در مرغداری‌های گوشتی، تهیه نمونه کف چکمه کارگران و گرد و غبار سالن در 21 تا 28 روزگی نتیجه بهتری از آزمایش نمونه بستر به دست می‌دهد.

در مرغداری‌های مادر، و تخمگذار، نمونه‌های زیر را نیز می‌توان به آزمایشگاه فرستاد:

• نمونه از کف آشیانه مرغها (با سوآب)

• نمونه مواد بستر آشیانه 

• نمونه از فضولات به جا مانده در جایی که تخم‌مرغ‌ها را از هم جدا و درجه‌بندی می‌کنند یا ممیز، کریدور...

• نمونه فضولات به جا مانده روی تسمه نقاله.

بیشتر بدانیم:
اندکس بیماری زایی سالمونلا در جوجه های یک روزه
انتقال افقی سالمونلا انتریتیدیس در قفس ها
10 راهکار تغذیه‌ای جهت مبارزه علیه سالمونلا در سیستم‌های پرورش طیور

هرگاه پاسخ آزمایشگاه نشان‌دهنده وجود آلودگی در گله باشد اقدامات زیر را باید انجام داد:

• درمان به‌وسیله مواد ضد باکتریایی.

• نابود کردن:

در برخی از کشورها، نابود کردن گله آلوده به بیماری سالمونلا، اجباری است، و دولت زیان مرغداری را جبران می‌کند.

• آگاه کردن:

هچری که جوجه‌ها از آنجا آمده‌اند، کشتارگاه، یا پخش‌کنندگان تخم‌مرغ به فروشگاه‌ها، و شرکت‌های فرآوری گوشت مرغ یا تخم‌مرغ.

2ـ واکسیناسیون

گله‌های گوشتی، تخمگذار و مادر، همگی را می‌توان در برابر بیماری سالمونلا واکسینه کرد. بسیاری از شرکت‌های واکسن‌سازی، واکسن ضدباکتری سالمونلا را تولید و به بازار فرستاده‌اند.

واکسینه کردن، بخشی از کارهای ضروری برای پیشگیری از گسترش بیماری سالمونلا است که هدف آن ایجاد ایمنی اکتسابی در برابر باکتری‌های سالمونلا (تیفوریوم یا انتریتیدیس) در مرغداری‌ها است.

تقویت میکروفلور دستگاه گوارش

استفاده از افزودنی‌های به جیره مرغ، می‌تواند یک نیروی ایمنی‌دهنده اضافی برای محافظت از گله در برابر بیماری سالمونلا باشد.

این گونه از افزودنی‌ها با روش حذف رقابتی، از پرشمار شدن این بیماری‌زاها پیشگیری کنند، و نیز با تولید مواد ضدباکتری، شمار این باکتری‌ها را زیر حدنصاب بیماری‌زایی آنها نگه دارند.

تراوش باکتری‌های سالمونلا، با تقویت میکروفلور دستگاه گوارش، کاهش می‌یابد، و از گسترش آن در میان گله جلوگیری می‌شود.

پاکیزگی و ضدعفونی کردن

سالن‌های مرغداری می‌باید به گونه‌ای طراحی شوند که پاکیزه کردن و ضدعفونی کردن آنها ساده و آسان باشد.

پس از پاکیزه کردن سالن‌ها، می‌باید از چند نقطه سالن، نمونه‌برداری با سوآب انجام شود و نمونه‌ها در آزمایشگاه کشت داده شوند تا از پاکیزگی کامل سالن اطمینان یافت.

کار ضدعفونی سالن‌ها می‌باید پس از پاکیزه کردن سالن از پسمانده‌های گله پیشین با دقت و با ماده ضدعفونی‌کننده کارآمدی انجام بگیرد.

در مرغداری‌هایی که سالن‌های بزرگ و متعدد، نزدیک هم قرار گرفته‌اند، و دوره‌های متفاوت جوجه‌ریزی دارند، شاید فرصت کافی برای انجام دقیق کارهای بایوسکیوریتی وجود نداشته باشد. در این مرغداری‌ها، تهیه یک برنامه حساب شده، و اجرای دقیق آن می‌تواند از مشکلات کم کند.

شیوه پاکیزه کردن و ضدعفونی مرغداری:

شیوه کار ضدعفونی کردن به این روش باید انجام شود:

• شستشو، خشک کردن، ضدعفونی کردن با مه‌پاشی، خشک  کردن.

• خشک کردن کامل سالن برای ازبین بردن سالمونلا، بسیار اساسی است.

• ضدعفونی باید با ماده کارآمد، با دوز مناسب (غلظت توصیه شده  به‌وسیله تولیدکننده)، و به مقدار کافی بکار برده شود.

• مواظب آلودگی پس از ضدعفونی، به‌وسیله پرسنل، دستگاه‌ها، و جانوران باشید.

• پس از ضدعفونی، بستر تازه در سالن ریخته شود.

پاکیزگی تخم‌مرغ‌ها برای هچ

پاکیزگی تخم‌مرغ‌ها در هچری نیز یکی از کارهای مهم در کنترل سالمونلا در مرغداری‌ها است.

جوجه‌ها ممکن است آلودگی به این باکتری‌ها را از پوسته آلوده تخم‌مرغ‌ها دریافت کنند، که سبب گسترش آلودگی در هچری می‌شود. آلودگی پوسته تخم‌مرغ‌ها در مرغداری مادر، در تماس با فضله مرغ‌های مادر پیش می‌آید.

توجه بسیار جدی در مرغداری‌های مادر به پاکیزگی آشیانه مرغ‌ها باید انجام گیرد:

• تخم‌مرغ‌ها باید روزی دستکم 3 بار جمع‌آوری شوند.

• تخم‌مرغ‌های کثیف، و آنها که روی زمین قرار دارند نباید به هچری فرستاده شوند.

• مواد اندکی را که روی پوسته تخم‌مرغ‌ها چسبیده‌اند می‌توان با ملایمت از روی پوسته دور کرد، و نیز از مواد ضدعفونی‌کننده برای پاکیزه کردن آنها استفاده نمود. این تخم‌مرغها را باید جداگانه نگه داشت و در دستگاه هچر، آنها را در پایین‌ترین بخش قرار داد.

منبع: نیکوتک

برگرفته از سایت Safepoultry.com