فیتوبیوتیک‌ها گیاهان دارویی

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ از برگ‌ها، ریشه‌ها، گل‌ها و گیاهان کامل برای تولید فرآورده‌های فیتوبیوتیک استفاده می‌شود. این محصولات می‌تواند به صورت خشک شده یا عصاره گیاهی تولید گردند. درکل، فیتوبیوتیک‌ها ترکیبات اولیه و ثانویه گیاهی به شمار می‌روند. از گیاهان، ادویه جات و عصاره گیاهی (عمدتاً اسانس‌ها) تحت عناوین مختلف بوتانیکال ، فیتوبیوتیک‌ها یا فیتوژنیک‌ها نام برده می‌شود. فیتوبیوتیک‌ها به دلیل اثرات شناخته شده‌ای که برای درمان سنتی و جایگزینی دارویی دارند، بیشتر شناخته شده‌اند. علاوه بر این، فیتوبیوتیک‌ها نقش مهمی در طعم‌دهی و حفاظت از مواد غذایی دارند. عمل فیتوبیوتیک‌ها توسط ترکیبات اولیه و ثانویه اعمال می‌گردد. طیف وسیعی از اثرات فیتوبیوتیک‌ها در تغذیه دام مطرح شده است که می‌توان به مواردی از جمله تحریک مصرف خوراک، خاصیت ضدمیکروبی، ضدکوکسیدیوز، ضدانگل و محرک سیستم ایمنی اشاره نمود. در تغذیه تجاری طیور، از دانه کامل یا عصاره زیره سیاه (Nigella sativa)، ارگانو (Origanum vulgare)، رزماری (Rosmarinus officinalis)، مریم گلی (Salvia officinalis)، آویشن (Thymus vulgaris) و فلفل (Capsicum annum) به صورت انفرادی یا تلفیقی و تحت نام افزودنی خوراکی استفاده می‌شود.