بیماری EMS در میگو

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ بیماری EMS یکی از بیماری‌های باکتریایی در میگو است که یکی از بیماری‌های نوپدید در سالهای اخیر بوده و با عنوان بیماری (EMS(Early Mortality Syndrome یا سندروم مرگ زودهنگام در میگوها شناخته شده است که به آن سندروم نکروز حاد هپاتوپانکراس Acute Hepatopancreatic Necrosis Syndrome) AHPNS) نیزگفته می‌شود. این بیماری باعث بروز تلفات سنگین میگو در کشورهای چین، ویتنام، مالزی، تایلند و مکزیک گردیده است و نامگذاری آن ناشی از ایجاد تلفات میگوهای پرورشی تازه ذخیره‌سازی شده در استخرها بوده است.

نیازهای پرورش آبزیان خود را بیابید.

شدت بیماری به گونه‌ای است که در سال 2011 مناطق آلوده چین 80% محصول خود را از دست دادند. میزان خسارات وارده در کشور ویتنام طی سال 2011 از این بیماری بالع بر 570000 دلار و در سال 2012 حدود 2/7میلیون دلار بوده است. این بیماری در نیمکره غربی نیز گزارش شده و در یکی از مناطق مکزیک طی سال 2013 خساراتی بالغ بر 118میلیون دلار وارد نمود .

این بیماری در گونه‌های P.monodon و P.chinesis L.vanamei سبب مرگ و میر شدید (گاه تا 100%) در طی 30 روز ابتدائی پرورش پس از ذخیره‌سازی بچه میگوها در استخرهای پرورش می گردد .

علائم بالینی بیماری EMS

شامل بی‌حالی، رشد کم، از دست دادن پوسته خارجی (پوسته نرم)، شنای کج، خالی بودن روده و رنگ پریدگی می‌باشد. همچنین میگوهای بیمار دارای هپا توپانکراس غیرنرمال (کوچک شدن، التهاب، رنگ پریدگی و گاهی حضور لکه‌های سیاه رنگ) بوده که به راحتی در لای 2 انگشت له نمی‌شود .

بیماری EMS در میگو

عامل بیماری

باکتری بنام Vibrio parahaemolyticus می‌باشد که توسط یک باکتریوفاژ (ویروس آلوده کننده باکتری)‌ که بر روی پیکر باکتری می‌نشیند و باعث ایجاد تغییر حدت در باکتری می‌گردد .

اپیدمیولوژی بیماری

این بیماری در کشورهای آسیای جنوب شرقی در 3 گونه پرورشی مهم دنیا مونودون و وانامی و چینی مشاهده شده است و تاکنون از کشورهای چین – ویتنام – مالزی – تایلند ومکزیک گزارش شده است. شوری، درجه حرارت و همچنین PH بالا از عوامل محتمل بر بروز این بیماری می‌باشد. 

روش تشخیص بیماری EMS در میگو

PCR - هیستوپاتولوژی

دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان