ماکی دام

دام، طیور، آبزیان

کد خبر: 889
بازدید: 5303
تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۶/۲۴ ساعت: 12:06:47 PM

ضدعفونی و آماده سازی سالن مرغداری

امروزه ما شاهد افزايش روز افزون جمعيت در دنيا و كشور مي‌باشيم و اين جمعيت جهت رشد و نمو و درنهايت توسعه سياسي فرهنگي اجتماعي نياز به پروتئين دارند و نیز رشد جامعه‌اي مستلزم نيروي انساني سالم مي‌باشد.

ضدعفونی و آماده سازی سالن مرغداری

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ امروزه منابع غذائی محدود و صرفاً با انجام مدیریت صحیح می‌توان تولید را افزایش داد، خصوصاً در خصوص پرورش طیور اعم از گوشتی و تخمگذار. باتوجه به اینكه در كشور عزیز ما ایران كمتر مسائل اصلاح نژادی انجام می‌شود و امروزه تنها راه افزایش تولید از طریق مدیریت صحیح می‌توان هزینه‌ها را كاهش و واحد بهره برداری را سود آور نمود توجه به دو نكته بسیار حائز اهمیت است :

1- ضدعفونی و آماده‌سازی سالن

2- تهیه و تنظیم جیره متعادل

ابتدا ضدعفونی كننده‌ها را توضیح داده و سپس روش ضدعفونی را تشریح می‌كنیم.

تعریف ضدعفونی

هر جسمی‌كه بتواند از رشد و نمو میكروب‌ها و سایر عوامل بیماریزا (ویروس‌ها، قارچ‌ها و انگل‌ها تك یاخته‌ای) در داخل یا در روی سطح بدن و محیط زندگی جلوگیری بعمل آورد ماده ضدعفونی كننده نامیده می‌شود.

خصوصیات مواد ضدعفونی

تمام مواد ضدعفونی كننده كه در مرغداری استفاده می‌شود باید دارای شرایط ذیل باشد :

1- ضدعفونی كننده قوی باشد.

2- به راحتی قابل دسترس بوده و خیلی گران نباشد.

3- بوی زننده نداشته باشد.

4- باعث زنگ زدن و از بین رفتن وسایل نشود.

5- برای انسان و حیوانات سمی‌نباشد.

6- درحضور مواد ناچیز آلی مؤثر باشد.

7- قابلیت نفوذ در مواد و شكاف‌ها را داشته باشد.

بخاطر داشته باشیم كه مواد ضدعفونی كننده برای تمیز كردن استفاده نمی‌شود بلكه میكروارگانیسم‌ها را از بین می‌برد. لذا زمانی موثر خواهد بود كه سطحی كه در آن بكار می‌روند كاملاً تمیز باشد.

انواع مواد ضدعفونی كننده

موادی كه برای ضدعفونی در پرورش طیور بكار می‌رود، معمولاً به سه دسته تقسیم می‌شوند:

1- ضدعفونی كننده‌های طبیعی

2- ضدعفونی‌كننده‌های فیزیكی

3- ضدعفونی كننده‌های شیمیایی

1- ضدعفونی‌كننده‌های طبیعی: مانند نور آفتاب، میكروب‌ها در برابر نور آفتاب بخصوص نور مستقیم آن به مقدار زیاد فعالیت خود را ازدست می‌دهند، در بین انوار مختلف اشعه خورشید اشعه ماوراء بنفش سبب كشتن میكروب‌ها و باكتری‌ها می‌گردد. از این رو آفتاب ارزانترین وسهل الوصول ترین و شاید بهترین ماده ضدعفونی كننده باشد. یكی دیگر از ضدعفونی كننده‌های طبیعی سرما و برودت می‌باشد. البته سرما و برودت اثر ضدعفونی و معدم كنندگی قوی برای میكروب‌ها نمی‌باشد بلكه فقط رشد و نمو آنها را به تعویق می‌اندازد و در نتیجه جهت نگهداری گوشت و تخم مرغ در سردخانه‌ها استفاده می‌گردد.

2- ضدعفونی كننده‌های فیزیكی: بهترین ضدعفونی كننده فیزیكی حرارت می‌باشد كه از آن می‌توان به دو صورت خشك و مرطوب استفاده كرد. از حرارت خشك به صورت شعله دادن بوسیله شعله افكن استفاده و كف، دیوار سالن را ضدعفونی می‌كنند. با این روش می‌توان میكروب‌های بیماریزا و تخم انگل‌ها را به خوبی از بین برد. یكی دیگر از ضدعفونی كننده‌های فیزیكی حرارت مرطوب می‌باشد. بخارآب جوش بهترین ماده ضدعفونی كننده به شمار می‌رود. حرارت آب جوش معمولاً بیش از 100 درجه است و در این حرارت كمتر میكروب یا انگلی تاب مقاومت دارد. از آب جوش برای ضدعفونی لانه و وسایل جوجه كشی و قفس و آبخوری و دانخوری استفاده می‌شود.

3- مواد ضدعفونی كننده شیمیایی: كه این مواد خود به چند دسته تقسیم می‌شوند و جز یكی از تركیبات می‌باشند كه عبارتند از فرمالدئید، تركیبات چهارتائی آمونیوم، مواد فنلی، مواد یدی و كلریدی

 تاثیر این مواد تابع عوامل مختلف است كه بطور خلاصه عبارتند از:

1-غلظت خود مواد:

خاصیت ضدعفونی كننده هرماده با درجه غلظت آن كم یا زیاد می‌شود. معمولاً محلول‌ها بی‌اثر یا كم اثرتر می‌باشند، بنابراین بهتر است توصیه كارخانه سازنده رعایت شود.

2-حرارت:

معمولاً  افزایش حرارت سبب افزایش اثر ماده ضدعفونی كننده می‌باشد. از اینرو تؤام كردن حرارت و مواد ضدعفونی اثر بهتری خواهد داشت.

3-  مدت مجاورت ماده ضدعفونی كننده با محیط آلوده:

هرچقدر ماده ضدعفونی روی سطح آلوده بیشتر باشد اثر بهتری خواهد داشت كمتر ماده ضدعفونی وجود دارد كه بلافاصله میكروب را از بین ببرد.

4-  میزان آلودگی محیط:

اثر مواد ضدعفونی در محیطی كه زیاد آلوده و كثیف باشد كمتر می‌باشد. از این جهت قبل از استفاده باید میزان آلودگی و كثافات لانه را به حداقل رسانید.

آماده كردن سالن مرغداری جهت ورود جوجه

برای اینكه سالن مرغداری آماده جوجه ریزی شود در هر سری جوجه ریزی باید اقدامات زیر را انجام دهیم :

1- كلیه مواد خوراكی را از داخل سالن جمع‌آوری و خارج نموده البته باید سعی شود دان‌های موجود مصرف و جهت دوره آینده مصرف نشود.

2-  مرغ‌ها را كه مرحله پایانی رسیده‌اند از سالن مرغداری تخلیه نمود.

3- كلیه وسایل مرغداری در سالن كه قابل انتقال می‌باشند را به بیرون از سالن انتقال داده و آنها را با برس كاملاً تمیز، شستشو و ضدعفونی نموده و به قسمت جداگانه ای انتقال می‌دهیم.

4- تمام كود و مواد بستر دوره قبل را از سالن خارج نموده و به محل مناسب انتقال دهیم.

5- كلیه سطوح اعم از سقف، دیوارها، كف و پنجره‌ها و درب‌ها و وسایل تهویه را به خوبی گرد گیری و تمیز نموده بطوریكه هیچگونه كثافاتی در سالن وجود نداشته باشد.

6- كف و دیوار و سقف سالن را با مواد شوینده و آب فشار قوی وخصوصاً آب گرم كاملاً شستشو داده شود.

7- شعله دادن كف و دیوارها بوسیله شعله افكن (باید مقدم بر ضدعفونی و شیمیایی باشد.)

8- شستشوی لوله‌های آبخوری و منبع ذخیره آب و تخلیه رسوبات احتمالی و ضدعفونی كردن سیستم آبخوری

9- سمپاشی سالن درصورتیكه حشرات موذی در سالن و اطراف آن وجود داشته باشد.

10- سمپاشی كردن سالن با مواد ضدعفونی موجود و مناسب پس از شستشوی كامل آن

11- بهتر است سالن برای مدت یك الی دو هفته خالی تا سیكل رشد و نمو باكتری‌ها از بین برود كه این فرصتی مناسب برای تعمیر سیستم آبخوری، دانخوری سیستم آبرسانی و برق رسانی می‌باشد.

12-    چنانچه در دوه قبلی بیماری مشاهده شده است با استفاده از مواد ضدعفونی كننده قوی گازی مثل فرمالین 40% و پرمنگنات پتاسیم به نسبت cc40 فرمالین و 20 گرم پرمنگنات به ازاء هرمتر مكعب سالن بعد از اینكه كلیه لوازم و تجهیزات را داخل سالن چیدیم استفاده نمائیم. اثر این ضدعفونی كننده زمانی بسیار مؤثر خواهد بود كه حرارت سالن حدود 27 درجه و رطوبت بین 60 تا 70 درصد باشد. معمولاً ابتدا پرمنگنات را به نسبت مورد نیاز در ظروف سفالی و یا لعابی در سطح سالن پخش نموده و به آن محلول فرمالین اضافه نمائیم و كلیه درب و پنجره‌ها  و منافذ را كلاً بسته و به مدت 24 ساعت آن را بسته نگه‌ داریم و بعد از 24 ساعت آن را باز نموده تا گازهای اضافی خارج گردد.

13- تهیه و پخش بستر مناسب از مواد قابل دسترس خصوصاً پوشال نجاری به قطر مناسبت 4 - 5 سانتی‌متر البته ارجح است پوشال ریزی قبل از عمل گاز دادن انجام شود.

14- اینك سالن جهت جوجه ریزی آماده است در این زمان باید سالن را به وسیله سیستم گرم كننده 24 ساعت قبل از جوجه ریزی گرم و آماده نموده و آبخوری و دانخوری موقت در سالن چیده و كمی‌ذرت خرد شده و یا جیره استاتر شروع نمائیم و در آبخوری‌ها آب شكر به نسبت 8 - 5 درصد بریزیم و جوجه‌ها را به سالن انتقال دهیم.

منبع : مجله خوشه


نام:
پست الکترونیک:
نظر:
*
نظر شما با موفقیت ارسال شد.
نظر شما حداکثر تا 24 ساعت آینده بررسی می شود
ارسال نظر
نظرات حاوی توهین و افترا منتشر نخواهد شد
نظرات به زبانهایی به غیر از زبان فارسی منتشر نخواهد شد
نظرات غیر مرتبط با این خبر منتشر نخواهد شد.
نام:
پست الکترونیک:
نظر:
*