گوسفند کردی خراسان

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ گوسفند کردی گونه‌ای از نژاد آواسی فلسطینی می‌باشد که در طبقه‌بندی گوسفندان ایرانی، جزء نژادهای بدن رنگین، دنبه‌دار، جثه متوسط طبقه‌بندی شده است.

موطن اصلی آن در ایران نواحی کوهستانی غرب کشور، ایلام و کردستان و شمال خراسان می‌باشد. در خراسان شمالی این نژاد بیشتر در اطراف شهرهای بجنورد، شیروان، قوچان، درگز، چناران و اسفراین پراکنده ‌است.

این نژاد از نظر تولید جزء نژادهای گوشتی- شیری است که دارای مدت پرواربندی طولانی می‌باشد. اما بره‌های کردی در دوران شیرخوارگی دارای سرعت رشد بسیار بالایی هستند به آنها نژاد پیش‌رس گفته می‌شود.

پشم این نژاد از نوع رنگین و زبر است که جهت بافت قالیچه، نمد و گلیم استفاده می‌شود.

رنگ کل بدن در بره‌های نوزاد یک دست بوده (سر و صورت، بدن و دست و پا) و از قهوه‌ای روشن تا قهوه‌ای تیره متمایل به خرمایی و مشکی متغیر است. اما با افزایش سن رنگ سر و صورت و دست و پاها با رنگ آنها در بره‌گی یکسان بوده و تفاوتی نداشته و رنگ پشم بدن به تدریج روشنتر می‌شود.

سر گوسفندان این نژاد مثلثی شکل بوده و بالاتر از بدن قرار گرفته است.

این نژاد دارای پوزه‌ای کشیده پیشانی معمولا پوشیده از پشم و فاقد قوس بینی زیاد می‌باشد.

در این نژاد، میش‌ها بطور کلی فاقد شاخ بوده و تنها 2% تا 3% قوچها شاخ‌دار می‌باشد.

گوش‌ها در این نژاد بزرگ و نیمه افتاده هستند و اندازه‌ای حدود 10 تا 16 سانتیمتر دارند و درصد کمی از گوسفندان این نژاد دارای گوشهای بسیار کوچک و کوتاه می‌باشند که اصطلاحاً به آنها کر گفته می‌شود.

فرم دنبه در این نژاد گرد و فاقد شکاف و تا حدی برگشته می‌باشد که به دنبالچه ختم می‌شود، در برخی از گوسفندان این نژاد انتهاء دنبالچه به شکل قلاب بوده بطوری‌که انتهاء دنبالچه کمی به پایین متمایل شده است که اندازه دنبالچه حدودا 5 سانتیمتر می‌باشد.

قدرت کوهپیمایی گوسفند کردی به دلیل داشتن دست و پای بلند خوب است و هم‌چنین نسبت به خشکسالی و بیماری‌ها مقاوم‌تر از سایر نژادهای موجود در خراسان شمالی است. حدود 61.5 درصد جمعیت گوسفند خراسان شمالی آمیخته مغانی ـ کردی است.

گوسفند کردی خراسانی

نژاد گوسفند کردی:

گوشتی

رنگ:

قهوه‌ای روشن تا تیره

جمعیت نژادی کردی:

حدود 25% کل جمعیت گوسفند در استان خراسان بزرگ به تعداد 3‌میلیون 581‌هزار و 835  راس.

میانگین اوزان:

جنس وزن تولد kg وزن پایان شیر خوارگی kg وزن شش ماهگی kg وزن یک سالگی kg
بره نر 6 / 4 33 39 51
بره ماده 4 / 4 30 35 44

میانگین پشم  تولیدی سالیانه:

  میش gr قوچ gr بره نر gr بره ماده gr
متوسط سالیانه پشم 1900 2900 950 900

رکورد شیر تولیدی:

طول دوره شیر دهی (روز) متوسط تولید  شیر هر دوره  ( لیتر )
120 90- 80

افزایش وزن روزانه:

تولد تا پایان شیرخوارگی  (گرم در روز) از شیرگیری به  بالا (گرم در روز)
250- 200 150- 100

وزن دنبه:

وزن دنبه در میش >gr وزن دنبه در قوچ gr
2500 -   2000 4000-   3500

خصوصیات تولیدمثلی نژاد کردی خراسانی:

فصل زایش درصد باروری درصد زایش درصد بره زایی درصد دو قلو زایی میانگین دوره آبستنی
بهمن ماه 92 5 / 90 5 / 98 11 150 روز

تحقیق و تدوین: مهندس آرش ساعدی - کارشناس کشاورزی و مشاور علوفه هیدروپونیک