نژادهای شاخص گاو در ایران

به گزارش «سرویس دام، طیور و آبزیان» «ماکی دام - پایگاه خبری صنعت دام، طیور و آبزیان»؛ او یکی از حیوانات حلال گوشت و اهلی می‌باشد که یکی از مهم‌ترین منابع گوشت و شیر می‌باشد. گاو در واقع حیوانی سم‌دار و نشخوارکننده است که فاقد شاخ بوده و از خانواده گاوسانان می‌باشد. گاوها و گاو میش‌ها از خانواده گاوسانان هستند.

نیازهای پرورش دام خود را بیابید.گاوهای امروزی در واقع نسل جانوری انقراض یافته به نام (Bos primigenius) هستند که حدود دومیلیون سال پیش در آسیا زندگی می‌کرده است. سپس این حیوان، ۲۵۰هزار سال پیش به اروپا رفته و در آن زمان جثه‌ای بزرگ (کوچک‌تر از فیل) داشته و خشن بوده است و پس از تغییرات بسیار به شکل امروزی درآمدند.

اولین نشانه‌های اهلی شدن گاو مربوط به ۶۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در آسیا و خاورمیانه کنونی بوده است. در آن زمان انسان‌ها از دوره شکار فاصله گرفته و شروع به کشاورزی، دامپروری و اهلی کردن حیواناتی چون گاوها کردند. اولین حیواناتی که اهلی شدند بز، سگ، گربه و گوسفند بودند و انسان پس از اهلی کردن این حیوانات شروع به اهلی کردن گاوهای وحشی نمود.

در ابتدا اهلی کردن گاو به جهت مصرف گوشت آن بود اما پس از مدتی انسان‌ها به مصرف شیر گاو نیز روی آوردند. انسان‌ها از گاوها علاوه بر تولید گوشت و شیر برای بارکشی نیز استفاده می‌نمودند.

گاوها از جمله پستاندارانی هستند که در تمامی طول سال می‌توانند زاد و ولد انجام دهند. گاوها مانند انسان‌ها طول دوره بارداری ۹ ماهه دارند و اغلب تک‌‌قلوزا هستند. تنها ۲-۱ درصد گاوها می‌توانند دوقلوزایی یا چند قلوزایی داشته باشند.

انواع نژاد گاو ایرانی

در ایران ۶ نژاد شاخص گاو وجود دارد. ایران از نظر تولید گوشت گاو در جهان رتبه ۳۱‌ام را دارد و در خاورمیانه نیز رتبه ۳ را داراست. همچنین ایران در زمینه تولید گوشت گاومیش در جهان رتبه ۱۱ و در خاورمیانه رتبه ۲ می‌باشد.

نژادهای شاخص گاو در ایران:

گاو تالشی:

محل اصلی پراکنش این نژاد گاو در تالش است که البته در بخش‌های دیگر استان گیلان تا استان اردبیل نیز به صورت پراکنده پرورش داده می‌شود. نژاد تالشی یک نژاد شیری – گوشتی می‌باشد که جثه‌ای بزرگ دارد.

رنگ گاو نژاد تالشی: گاو نژاد تالشی اغلب به رنگ سیاه تا قرمز آجری دیده می‌شود و البته گاهی نیز به رنگ زرد و سفید آهویی دیده شده است.

گاو نژاد تالشی به طور متوسط در هر دوره شیردهی ۶۴۵ کیلوگرم (۵درصد چربی) شیر تولید می‌کند.

گاو تالشی

گاو دشتیاری:

این نژاد ایرانی جثه‌ای بزرگ داشته و نژادی شیری – گوشتی می‌باشد به طور متوسط در هر دوره شیردهی  ۹۶۳ کیلوگرم شیر تولید می‌کند.

رنگ گاو نژاد دشتیاری: این گاوها معمولاً رنگ قهوه‌ای سوخته دارند وگاهی نیز به رنگ های دیگری چون سیاه، حنایی، طوسی و ابلق دیده می‌شوند.

گاو دشتیاری

گاو سرابی:

این نژاد بهترین نژاد کوهستان بوده و یک نژاد شیری – گوشتی است. گاو سرابی جثه‌ای بزرگ داشته و حدودا ۶۰هزار راس جمعیت دارد.

رنگ گاو سرابی: این گاوها به رنگ‌های مختلفی همچون زرد روشن تا قهوه‌ای سوخته دیده می‌شوند که دور چشمی سفید تا قهوه‌ای دارند.

این گاوها به طور متوسط در هر دوره شیردهی  ۱۴۷۷ کیلوگرم (۴٫۷۷درصد چربی) شیر تولید می‌کنند و میزان افزایش وزن روزانه‌شان  تقریبا ۹۰۴ گرم است.

گاو سرابی

گاو سیستانی:

این نژاد ایرانی جثه‌ای بزرگ داشته و نژادی گوشتی می‌باشد به طور متوسط در هر دوره شیردهی  تنها ۱۴۳ کیلوگرم شیر تولید می‌کند. این گاو تولید گوشت بالایی دارد به طوری که در روز ۱۳۱۷ گرم افزایش وزن دارد.

رنگ گاو سیستانی: این گاوها غالباً به رنگ سیاه و بعضاً به رنگ ابلق دیده می‌شوند.

گاو سیستانی

گاو گلپایگانی:

این گاو ایرانی جثه‌ای متوسط داشته و نژاد آن شیری – گوشتی است که در میان گاوهای ایرانی بهترین نژاد از نظر تولید گوشت است. گاو گلپایگانی به طور متوسط در هر دوره شیردهی ۵۸۰ کیلوگرم شیر (۴/۷۲درصد چربی) تولید می‌کند.

رنگ گاو گلپایگانی: این گاو اغلب به رنگ قرمز حنایی دیده می‌شود.

 گاو گلپایگانی روزانه به میزان ۸۹۴ گرم افزایش وزن دارد.

گاو گلپایگانی

گاو نجدی:

این گاو ایرانی نژادی شیری – گوشتی است که جثه‌ای بزرگ داشته و به طور متوسط در هر دوره شیردهی ۵۸۰ کیلوگرم شیر (۴٫۷۲درصد چربی) تولید می‌کند. این نژاد، نژاد اصلی گاو در منطقه خوزستان می‌باشد.

رنگ گاو نجدی: این گاوها اغلب به رنگ قرمز حنایی می‌شوند.

گاو نجدی

منبع: livesheep.com